Retinolis kosmetikoje – nuo A iki Z

Veido odos priežiūra dažnai kelia nemenką galvos skausmą, kadangi priemonių pasirinkimas šiais laikais itin platus. O kur dar sudėties etiketės, kuriuose puikuojasi daugybė skirtingų medžiagų, kurios neaišku, kokį poveikį turi odai. Vienas iš dažnai pasitaikančių ir aptarinėjamų ingredientų odos priežiūros priemonėse – retinolis. Galima drąsiai sakyti, kad norint į rutiną įtraukti priemones su šiuo komponentu, visų pirma, reikėtų nuodugniai su juo susipažinti. Skaitykite toliau ir sužinokite, kuo šis ingredientas naudingas, kaip taisyklingai jį naudoti ir ar jūsų odai jis tinka.

Kas yra retinolis?

Retinolis yra retinoido forma – odos priežiūros ingredientas, gaunamas iš vitamino A. Jis skiriasi nuo stipresnių retinoidų tuo, kad jis yra lengvai prieinamas – jo galima įsigyti be recepto. Šią veikliąją medžiagą galima įsigyti serumų, gelių, kremų ir losjonų pavidalu.

Kaip jis veikia odą?

Pirmiausia, mažos retinolio molekulės patenka giliai į odą. Molekulės, patekusios į dermą, vidurinį odos sluoksnį, padeda neutralizuoti laisvuosius radikalus. Tai padeda skatinti elastino ir kolageno gamybą, todėl atsiranda odos „putlumo“ efektas. Šis kosmetikos ingredientas gali pagerinti odos išvaizdą šiais aspektais:

  • Apmažinti ir sulyginti smulkias raukšleles
  • Kovoti su išsiplėtusiomis poromis
  • Gerinti odos tekstūrą ir toną
  • Padėti kovojant su bėrimais ir po jų likusiais randais

VEIKIA PRIEŠ SENĖJIMĄ

Kalbant apie retinolio odai privalumus kovojant su odos senėjimu, reikėtų išskirti du pagrindinius faktorius – pagerėjusi odos ląstelių apykaita ir padidėjęs kolageno kiekis odoje.

Ne paslaptis, kad senstant lėtėja įvairūs organizmo procesai, o taip pat lėtėja ir odos regeneracijos procesas – gebėjimas atsikratyti negyvų ląstelių sluoksnio, todėl oda gali atrodyti papilkėjusi ir suglebusi. Retinolio serumai ar kitos priemonės su šia medžiaga padeda pagreitinti šį ląstelių apykaitos procesą, todėl oda atrodo skaistesnė ir tolygesnė. Taip pat apmažėja smulkių linijų ir raukšlių matomumas. Šis komponentas geba patekti dar giliau į odą, kad paskatintų kolageno gamybą ir sumažintų fermentų, įskaitant kolagenazes, kurios geba suardyti kolageno skaidulas, kiekį.

NAUDA KOVOJANT SU BĖRIMAIS

Kaip žinoma, retinolis veidui didina odos ląstelių apykaitą ir mažina riebalų gamybą, o padidėjusi ląstelių apykaita neleidžia negyvoms odos ląstelėms užkimšti porų. Taigi, šis ingredientas padeda palaikyti švarias poras mažindamas odos ląstelių sankaupas, todėl kartu padeda kovoti ir su odos bėrimais. Jis taip pat gali sumažinti su spuogais susijusius odos tekstūros ir spalvinius pokyčius.

Nors šis ingredientas neretai naudojamas spuogams bei su jais susijusiems randams gydyti, tačiau itin sunkūs bėrimai paprastai yra gydomi receptiniais retinoidais kartu su kitais vaistais, kurie padeda kovoti su uždegimu ir bakterijomis.

PADEDA KOVOTI SU HIPERPIGMENTACIJA

Retinolio priemonės odai gali padėti kovojant su hiperpigmentacija, nes jis skatina odos ląstelių apykaitą, o susidarius naujoms odos ląstelėms, odos tonas būna pastebimai tolygesnis.

Šis ingredientas taip pat mažina žalingų saulės UV spindulių sukeltų tamsių dėmių atsiradimą, nes slopina tirozinazės – fermento, skatinančio melanino gamybą odoje, aktyvumą. Taigi kaip galime pastebėti, šis komponentas gali ne tik padėti suvienodinti odos toną, tačiau kartu gali padėti apsaugoti odą nuo tolesnės aplinkos žalos.

Ar šis ingredientas yra šveitiklis?

Retinolis odai nėra tas pats, kas šveitimas, nes jis nepašalina negyvų odos ląstelių nuo odos paviršiaus, kaip tai daro, pavyzdžiui, šveičiamosios rūgštys. Vietoj to mažos molekulės skatina greitą ląstelių atsinaujinimą iš gilesnių odos sluoksnių. Dėl sparčios ląstelių kaitos ilgainiui neišvengiamai greičiau pasišalina odos paviršiuje esančios negyvos odos ląstelės, todėl galima sakyti, kad jis veikia panašiai kaip šveitimas, tačiau jis šiek tiek skiriasi nuo įprasto šveitimo.

Kaip ir kada naudoti?

Prie šios aktyvios medžiagos odą reikėtų pratinti po truputį, todėl jeigu šį komponentą naudojate pirmą kartą, rinkitės mažiausią koncentraciją ir pratinkite odą iš pradžių naudojant 1–2 kartus per savaitę. Kai oda pripras, naudojimą galima padidinti iki 3–5 kartų per savaitę arba taip, kaip rekomenduoja gamintojas ar specialistas.

Priemones su retinoliu veido odai naudokite tik vakaro rutinoje. Ryte ir dienos eigoje būtinai saugokite odą apsauginiu kremu nuo saulės (min. SPF50).

Nors yra teigiama, kad šio aktyvaus ingrediento naudojimą reikėtų nutraukti šiltuoju metų laiku, tačiau to nebūtina daryti, jeigu sąžiningai naudojate aukštą plataus spektro apsaugą nuo saulės ir kitais būdais saugote odą nuo tiesioginių saulės spindulių.

Kokie galimi šalutiniai poveikiai naudojant šį ingredientą?

Pradėję naudoti retinolį, galite pastebėti tam tikrų odos dirginimo požymių, nes padidėja ląstelių apykaita. Požymiai, kurie gali pasireikšti:

  • Odos išsausėjimas
  • Paraudimas
  • Niežėjimas
  • Pleiskanojimas

Dažniausiai šie šalutiniai požymiai pasireiškia naudojant stipresnius retinoidus. Tačiau galite su jais susidurti taip pat ir naudojant retinolį. Šie šalutiniai poveikiai paprastai išnyksta po kelių naudojimo savaičių. Jeigu praėjus ilgiau laiko nepastebėsite jokio pagerėjimo, rekomenduojama nutraukti naudojimą ir pasitarti su specialistu.

Taip pat labai svarbu naudojant priemones su šiuo aktyviu komponentu vengti ilgai būti ant saulės ir būtina nuolatos naudoti apsauginį kremą nuo saulės ne mažiau SPF 50. Apsaugą būtina atnaujinti dienos eigoje kas kelias valandas.

Kam nerekomenduojama naudoti?

Priemonių, kurių sudėtyje yra retinolio, nerekomenduojama naudoti esant labai jauno amžiaus. Planuojant nėštumą, nėštumo metu ir maitinant retinolio kremų ar kitų priemonių taip pat reikia vengti. Vietoj šios aktyvios medžiagos galite išmėginti priemones su bakučioliu, kurio poveikis panašus, tačiau jis yra saugus naudoti tiek nėštumo, tiek maitinimo periodu. Turint labai jautrią odą ar sergant egzema, dermatitu bei kitomis sunkiomis ligomis dėl naudojimo reikėtų pasitarti su specialistu.

Su kokiais aktyviais ingredientais negalima tarpusavyje naudoti?

Priemonių, kurių sudėtyje yra retinolio, negalima naudoti tuo pačiu metu su AHA ir BHA rūgštimis, benzoilo peroksidu ir vitaminu C. Jeigu šie ingredientai bus naudojami vienas po kito, oda gali parausti, gali atsirasi sudirgimas, per didelis išsausėjimas.

Jeigu yra poreikis, šiuos ingredientus kaitaliojant galima naudoti skirtingomis dienomis.

Kiek laiko trunka, kol pasimato rezultatai?

Dauguma atliktų tyrimų rodo, kad vidutiniškai trunka apie 12 savaičių, kol pasimato pirmieji retinolio naudojimo rezultatai.

Kaip išsirinkti tinkamą priemonę?

Kaip jau buvo minėta anksčiau, yra įvairiausių retinolio serumų, kremų/gelių/losjonų su šia medžiaga, todėl rinkdamiesi atsižvelkite ir į kitas priemones sudedamąsias medžiagas bei retinolio koncentraciją.

Mūsų asortimente rasite COSRX retinolio kremą, kuris puikiai tiks pradedantiesiems pažintį su šia medžiaga. Šis produktas labiau skirtas norintiems sumažinti odos senėjimo žymes. O tiem, kas ieško produkto su šiuo aktyviu ingredientu probleminei odai – siūlome išbandyti CeraVe serumą su retinoliu. Šis produktas yra skirtas kovojantiems su problemine oda, bėrimais ir dėmėmis, likusiomis po spuogų.