4 pagrindiniai odos tipai: kaip nustatyti savo odos tipą?

Gali kilti klausimas, kodėl svarbu tiksliai žinoti savo odos tipą, tačiau atsakymas yra labai paprastas – žinodami savo odos tipą galėsite daug geriau išsirinkti priemones, tinkančias savo odai. Gerai parinkti odos priežiūros produktai leis pasiekti geriausių rezultatų! Paprastai yra išskiriami keturi pagrindiniai odos tipai: normali, sausa, riebi ir mišri oda. Skaitykite toliau ir sužinokite, pagal kokius bruožus galima nustatyti savąjį odos tipą.

Jeigu ruošiatės savo odos tipo nustatymui, visų pirma, reikėtų nuplauti veidą švelniu prausikliu, jį nusausinti ir daugiau nieko netepti ant odos. Vertėtų palaukti apie 30–60 min., tik labai svarbu per tą laiką nieko neaplikuoti ant odos ir jos neliesti rankomis. Praėjus šiam laiko tarpui, galite pradėti savo veido odos analizę ir tipo nustatymą.

Skirtingų odos tipų požymiai:

SAUSA ODA: jei jūsų oda yra įsitempusi, atrodo papilkėjusi, turi pleiskanojimo požymių ar šiurkščių plotų, tikėtina, kad jūsų oda yra sausa. Turint sausą odos tipą, veido poros yra neišsiplėtusios ir vos pastebimos. Taip pat galite pastebėti ryškesnes smulkias raukšleles. Dažniausiai sausą odos tipą turintys žmonės susiduria su viso kūno odos sausumu. Beje, turint šį odos tipą dažnai yra jaučiamas ne tik odos tempimas, tačiau odą gali niežėti, ji gali būti sudirgusi.

NORMALI ODA: jei jūsų oda atrodo subalansuota, ne per daug riebi ar sausa, jaučiasi patogiai, be jokių pleiskanojimo ar tempimo požymių, greičiausiai turite normalią odą. Šiam odos tipui taip pat būdinga neišsiplėtusios veido poros, kurios yra beveik nepastebimos. Tokia oda pasižymi geru elastingumu. Svarbu paminėti, kad normalų odos tipą turi labai maža dalis žmonių.

MIŠRI ODA: jei jūsų oda turi ir riebios, ir sausos odos požymių, pavyzdžiui, riebumas pasireiškia T zonoje, o skruostai yra sausesni, tikėtina, kad turite mišrią odą. Turint mišrų odos tipą, veido poros yra pastebimos, gana išsiplėtusios tose vietose, kur pasireiškia odos riebumas. Dažnai tokią odą kamuoja bėrimai.

RIEBI ODA: jei oda blizga, ypač T zonoje (kaktos, nosies ir smakro srityje), ir pastebite didesnes poras, tikėtina, kad jūsų oda riebi. Riebų odos tipą turintys žmonės dažnai kenčia nuo inkštirų ir kitų bėrimų.

 

Jeigu Jums sunku nustatyti savo odos tipą arba turite specifinių odos problemų, rekomenduojame apsilankyti pas kosmetologą ar dermatologą. Jie profesionaliai apžiūrės ir įvertins Jūsų odą ir pateiks individualių rekomendacijų. Kai žinosite savo odos tipą, galėsite rinktis odos priežiūros priemones, atitinkančias jūsų konkrečius poreikius ir problemas.