Salicilo rūgštis – viskas, ką reikia žinoti

Nors rūgštys kosmetikoje ir apskritai grožio industrijoje naudojamos jau ilgą laiką, tačiau odos priežiūros entuziastai ir visi puoselėjantys savo odą, rūgštimis pradėjo domėtis ir plačiai diskutuoti prieš keletą metų. Tai galima sieti su tuo, jog grožio rinkoje atsirado nemažai priemonių su minimalia sudėtimi, kur pagrindą sudaro vienas aktyvus ingredientas. Tarp tokių priemonių atsidūrė ir įvairūs serumai su rūgštimis. Tai lėmė, kad žmonės galėjo paprasčiau įsigyti tokias priemones ir jas naudoti namuose. Nors įprastai tokiuose priemonėse rūgščių koncentracija yra nedidelė ir gana saugi, tačiau norint pagerinti odos būklę, o ne atvirkščiai, reikia gerai išmanyti skirtingų rūgščių poveikį ir naudojimą. Todėl šį kartą detaliai bus aptariama viena iš populiariausių – salicilo rūgštis.

Kas yra Salicilo rūgštis?

Salicilo rūgštis yra beta hidroksi rūgštis (BHA). Natūraliai ši rūgštis gali būti išgaunama iš gluosnio žievės. Šios rūgšties galima rasti rasti įvairiuose be recepto parduodamuose produktuose. Jos taip pat galima įsigyti receptinių preparatų. Ši rūgštis gerai žinoma dėl to, kad padeda kovoti su bėrimais, užsikimšusiomis poromis. Ji taip šveičia odą ir palaiko švarias poras.

Kaip veikia?

Dėl savo ypatingos struktūros, salicilo rūgštis yra tirpi riebaluose, todėl gali prasiskverbti giliau į odos poras. Tai iš esmės ir skiria beta hidroksi (BHA) ir alfa hidroksi (AHA) grupės rūgštis, nes pastarosios yra tirpios vandenyje, todėl negali taip giliai prasiskverbti iki porų ir veikia tik odos paviršiuje.

Kadangi salicilo rūgštis gali patekti giliai į odą, būtent dėl šios savybės tai yra stiprus ingredientas kovai su spuogais, ypač su uždarais ir atvirais komedonais (inkštirais). Šis aktyvus ingredientas taip pat reguliuoja ir sumažina riebalų gamyba odoje.

Įsiskverbusi į odą, salicilo rūgštis tirpdo odos likučius, nešvarumus, kurie užkemša poras, veikia priešuždegimiškai ir padeda greičiau išnykti įvairiems bėrimams. BHA rūgštis taip pasižymi šveičiamosiomis savybėmis, tiksliau sakant veikia kaip cheminis veido šveitiklis. Jis atlaisvina jungtis, laikančias papilkėjusias ir negyvas odos ląsteles paviršiuje. Oda tampa lygesnė, švelnesnė, atgauna sveiką odos spalvą ir žvilgesį.

Kaip ir kada naudoti?

Priemones su salicilo rūgštimi veidui pradžioje naudokite kas kelias dienas ir atkreipkite dėmesį į tai, kaip jūsų oda reaguoja į priemonę. Jeigu oda sudirgsta, padarykite kelių dienų pertrauką. Po pertraukos bandykite oda vėl pratinti prie šio aktyvaus ingrediento. Nors BHA yra gana saugus ingredientas, lengvai prieinamas ir randamas kosmetikos priemonėse, vis dėlto su juo reikėtų elgtis atsargiai. Labai svarbu priemones su salicilu naudoti pagal instrukcijas – nenaudokite dažniau ar nelaikykite ant odos ilgiau, nei nurodo gamintojas ar odos specialistas.

Priemones su šia rūgštimi naudokite tik vakaro rutinoje. Ryte būtinai aplikuokite apsauginį kremą nuo saulės (min. SPF 50), dienos eigoje atnaujinkite kas kelias valandas. Jeigu šią rūgštį naudojate šiltuoju metų laiku, rekomenduojama vengti tiesioginių saulės spindulių ir sąžiningai naudoti apsaugą nuo saulės.

Su kuriais aktyviais ingredientais negalima naudoti?

Priemonių, kurių sudėtyje yra salicilo rūgšties, negalima naudoti tuo pačiu metu su retinoidais, benzoilo peroksidu ir vitaminu C. Taip pat nepatartina naudoti kartu su AHA grupės rūgštimis. Jeigu šie minimi ingredientai bus naudojami kartu su BHA rūgštimi vienas po kito, oda gali parausti, gali atsirasi sudirgimas, per didelis išsausėjimas.

Jeigu yra poreikis, šiuos ingredientus kaitaliojant galima naudoti skirtingomis dienomis ar skirtingu paros metu.

Kam nepatartina naudoti?

Priemonių su šiuo ingredientu patariama vengti nėštumo metu ir žindant. Nors tyrimai rodo, kad nereceptines odos priežiūros priemones, kur salicilo rūgšties koncentracija neviršija 2 proc., tiek nėštumo, tiek žindymo metu naudoti saugu, tačiau dėl atsargumo rekomenduojame pasitarti su savo gydytoju. Šios rūgšties nerekomenduojama naudoti labai jauname amžiuje. Taip pat reikėtų atsargiai rinktis priemones su šiuo ingredientu turint sausą, labai jautrią veido odą arba sergant tokiomis ligomis kaip egzema, rožinė. Turint visas anksčiau išvardintas odos problemas, dėl salicilo naudojimo būtina pasitarti su specialistu. 

Kaip išsirinkti?

Salicilo rūgšties veidui galima rasti lokalių odos priežiūros priemonių, serumų, kremų, veido kaukių bei prausiklių sudėtyje. Kokią priemonę pasirinksite – priklauso nuo jūsų odos tipo ir turimos odos problemos. Jeigu oda riebi, kamuoja inkštirai ar kiti bėrimai, tuomet verta rinktis priemone su šia rūgštimi visai veido odai. Tai galėtų būti tiek kremas, tiek veido prausiklis. Jeigu oda mišri arba dehidratavusi, galbūt, verta rinktis lokalias priemones su salicilu arba tokias, kurias galėsite naudoti ne kiekvieną dieną, pavyzdžiui, veido kaukes.